Parket & laminaat

Parket & laminaat

Parket of laminaat?

Ben je op zoek naar een geschikte vloerbekleding voor je woonkamer, salon of slaapkamer? En twijfel je nog tussen laminaat en parket?
​​​​​​​
Het verschil tussen laminaat en parket uit zich in een aantal aspecten zoals de samenstelling, de look en de levensduur. Wij zetten op een rijtje waar je precies rekening mee moet houden.

Ben je geïnteresseerd in parket en/of laminaat?

Verschil tussen laminaat en parket : de samenstelling

Vanop een afstand is het tegenwoordig moeilijk om een laminaatvloer van een parketvloer te onderscheiden. Niet verwonderlijk dus dat er verwarring ontstaat. Maar er is dus wel degelijk een verschil tussen laminaat en parket. De samenstelling is om te beginnen anders:

Laminaatvloeren bestaan uit 4 lagen: balanslaag, kernlaag, decoratieve laag en bovenlaag. De decoratieve laag bestaat uit bedrukt gelamineerd papier en bepaalt de uitstraling. Daar wordt een bovenlaag op geplaatst die de duurzaamheid van de vloer bepaalt.

Parketvloeren bestaan uit houten planken. Er bestaan twee soorten parket:

  1. Meerlagig samengesteld parket: Enkel de toplaag bestaat uit ‘edel’ hout waardoor je uit 1 boom veel meer parketvloer kan halen. De hoge dimensionele stabiliteit is een bijkomende troef van meerlagige parketvloeren.
    ​​​​​​​
  2. Massief parket: is minder ecologisch want bestaat uit veel meer ‘edel’ hout. Massief parket is ook gevoeliger aan temperatuurschommelingen en wordt hoe langer hoe minder gebruikt.

Hout is een natuurproduct en ‘levend’ materiaal. Bij warme temperaturen zet hout uit en wanneer het koud is, krimpt het. Dat is een belangrijke factor waarmee je bij de plaatsing rekening moet houden.

Duurzaamheid en levensduur

Hoe lang gaat een vloer mee? Het is een belangrijke factor wanneer je op het punt staat om vloeren te kopen. De duurzaamheid van laminaatvloeren wordt bepaald door de bovenlaag. Afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik zal deze laag na verloop van tijd afslijten. Het is niet mogelijk om laminaat te repareren of op te schuren.
Ook bij parketvloeren treedt er slijtage op. Met het verschil dat je parket kan renoveren door hem op te schuren. Zo blijft je parketvloer er ook na jaren nieuw uitzien.
​​​​​​​
Parketvloeren moet je regelmatig onderhouden. De typische, mooie look behoud je alleen door de juiste bescherming. Welk product je moet gebruiken, hangt af van het soort parket. In de handel zijn er allerlei vernissen, oliën en boenwasmiddelen verkrijgbaar.
Laminaatvloeren hoef je niet te vernissen, te oliën of te boenen. Enkel regelmatig onderhoud met een vochtige dweil en een aangepast schoonmaakmiddel volstaat om jarenlang te genieten van een laminaatvloer.

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons

Hoe kunnen wij je helpen?

Wens je meer informatie over onze tegels? Contacteer ons en wij helpen je zo snel mogelijk verder!